Propuneri pentru comunitate

Această rubrică are un buget de 500.000 RON

 • Propune ideea ta prin care facem Brașovul un Oraș al Comunităților. Pentru a se încadra în această categorie proiectul pe care îl propui trebuie să se adreseze unei situații ce ține de infrastructura culturală și activări artistice, de infrastructura educațională sau de infrastructura sportivă.

 • Exemple cu rol orientativ și nu limitativ: scene de cartier, artă murală, îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile, propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.
Simulare2.jpg

Reamenajare teren de baschet în cartierul Tractorul

2021-11-05  •  Robert Aldulea  •  Propuneri pentru comunitate

Obiectivul este construcția a doua terenuri de 3 x 3 oficiale FIBA (Federatia Internationala de Baschet), pozitionate fata in fata, ceea ce inseamna ca poate sa fie folosit si ca un teren de 5 x 5. Locatia este in cartierul Tractorul, in fata gradinitei numarul 35. Ne dorim ceva profesional, care sa poata fi folosit si pentru a organiza competitii profesioniste, standard FIBA. Am atasat poze cu locatia actuala si o simulare a terenurilor propuse.

Terenurile vor deservi locuitorii cartierelor Tractorul si Bartolomeu, plus alti brasoveni care isi doresc acest lucru. Locatia il face usor accesibil tuturor, fiind cumva la intersectia zonelor Tractorul vechi, Tractorul nou, Bartolomeu si Grivitei. Scopul este sa incurajam brasovenii sa faca sport.

Am atasat documente cu referire la bugetul estimat si calitatea materialelor, oferite de partenerii mei, cu care am dezvoltat un astfel de teren in Centrul Civic. Oferta cuprinde costurile unei suprafete modulare sau tartan cauciucat si cosuri de baschet pe sistem reglabil.

Deasemena la sugestia domnilor George Zaharia si Orantes Dinca am atasat si o oferta de iluminat nocturn + camere de supraveghere, respectiv o oferta de asfaltare si o alternativa a unor cosuri de baschet cu tot cu betonare la baza.

Tinand cont de experienta mea cu terenul deja amenajat, va rog sa ma implicati in tot procesul aferent acestor doua noi terenuri.

Multumesc.

Robert Aldulea

0745.894.593

210.000 RON

Votează
Festival al artelor.jpg

Festival comunitar de arte si muzica

2021-11-14  •  Tihon-Iacob Laura  •  Propuneri pentru comunitate

Proiectul consta in desfasurarea unui eveniment denumit "Festival comunitar de arte si muzica" la care cetatenii din cartierele Municipiului Brasov  sa participe prin creearea de momente artistice sau realizarea la fata locului/expunenerea diverselor lucrari (pictura, sculptura, handmade, muzica, etc). Festivalul va avea o frecventa lunara, in general intr-unul din wekeendurile lunii.

Festivalul se va desfasura in fiecare cartier (intr-un spatiu public cu acces liber) prin participarea acelor cetateni arondati cartierului. Estimam ca vor participa cel putin 25 de cetateni din fiecare cartier care pot contribui la acest eveniment. Beneficiarii vor fii toti cetatenii din zona dar pot participa si ceilalti cetateni ai orasului. Spatiul unde se va desfasura festivalul va trebui  sa fie unul deschis (ex. parc cu spatiu verde, alei de acces) si sa permita monatrea unor dotari (mese,scaune, corturi, panouri, scena, fotolii puf, etc).

Principalele cheltuieli constau in dotarea cu cele necesare (mese, scaune, etc) si in cheltuieli de promovare (in general se vor promova evenimentele pe retelele sociale dar ar fi un plus impartirea catorva flayere). La acest festival vor participa atat adulti cat si copii si participarea va fi gratuita.

Beneficiile festivalului:

 • promovarea artei și a culturii în rândul populației (tineri, adulti, pensionari)
 • consolidarea relațiilor dintre membrii comunitatii din cartier
 • susținerea dialogului și a întâlnirilor culturale din medii și culturi diferite
 • dezvoltarea sentimentului toleranței și al înțelegerii diversității

 

484.500 RON

Votează

Pictură murală în cartier

2021-11-30  •  Andreea-Carmen Zmaranda  •  Propuneri pentru comunitate

Brașovul nu are suficiente evenimente culturale și nu are o infrastructură culturală funcțională astfel încât să fie considerat o destinație culturală, iar majoritatea evenimentelor artistice, cafenelele culturale, muzeele și instituțiile de cultură, sunt de găsit exclusiv în centrul istoric, iar oamenii care nu ies din cartier, nu au contextul de a intra în contact cu arta contemporană.

Proiectul „ Pictură murală în cartier” vine ca o soluție, prin crearea a 5 murale în 5 cartiere cheie ale Brașovului: Astra, Tractorul, Răcădău, Bartolomeu, Noua, iar clădirile propuse sunt fostele centrale termice sau electrice care acum sunt niște pereți insalubri, vandalizați și pe care niciun locuitor nu vrea să le vadă în drumul său zilnic.

De la picturile rupestre, până la lucrările lui Banksy care se vând cu milioane de euro, picturile murale au făcut parte din peisajul nostru cultural de mii de ani. În zilele noastre, picturile murale comunitare sunt un mod de exprimare pentru artiști în orice stil grafic imaginabil – pereții clădirilor devenind pânzele supradimensionate la care au visat, iar lucrările lor devin simboluri ale comunității și reunesc oamenii pentru a sărbători moștenirea și istoria lor.

Proiectul „Pictură murală în cartier” are ca beneficii:

 • Sprijinirea tinerilor artiști – propunem să fie organizat un apel de proiecte pentru fiecare cartier în parte, apoi câștigătorii vor fi aleși de un juriu de specialitate, dar și în urma votului publicului din cartierele respective.

 • Creșterea valorii zonei și animarea cartierelor – muralele creează cartiere vibrante, vii, pe care oamenii vor să le viziteze și în care vor să locuiască. Picturile murale atrag noi afaceri locale, ajută la aducerea clienților în locații preexistente și stimulează economia unei zone.

 • Reabilitarea unor pereți vandalizați și insalubri – muralele ne înfrumusețează cartierul. Ele adaugă culoare zidurilor și străzilor care altfel ar trece neobservate, ceea ce este un răsfăț atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

 • Adăugarea unor noi repere artistice pe harta orașului - Unele orașe oferă tururi de artă publică pe jos au cu bicicleta, ca o modalitate excelentă de a interacționa cu un oraș și de a-l cunoaște mai bine.

 • Reconectarea locuitorilor din cartierele lor prin intermediul artei – în  rutina zilnică, fiecare dintre noi are un traseu bine determinat: casă – școală / job – socializat în centrul orașului – din nou acasă. Ei bine, muralele te încurajează să încetinești și să admiri împrejurimile, să-ți admire și să-ți iubești cartierul.

 • Participarea publică și asumarea locului în care trăiești.

Muralul va deveni un liant în comunitate.

Ca și exemple pozitive, aduc în discuție cele peste 10 picturi murale coordonate de asociația Amural – din care fac parte (aleea După Ziduri, Visssual, transformator Mihai Viteazul, transformator Apollonia Hirscher, calcanul de pe Calea București 16A, Piața Brassai), pictate de artiști celebri precum Collectivo Licuado, Maria Zurbagiu, Wanda Hutira, Livia Fălcaru, Maria Bălan, Sandy Bălășoiu, Pisica Pătrată, Alex Baciu, KITRA, Orion, DOME etc.

Mulțumesc!

72.000 RON

Votează
Entuziasmul copiilor după vizitarea Muzeului interactiv de Științe Brașov

commUNITY HUB

2021-11-30  •  Ioana Borsan  •  Propuneri pentru comunitate

commUNITY HUB, din cartierul Tractorul, isi propune sa creeze o comunitate inchegata, sociala, responsabila si sustenabila prin activitatile pe care le va desfasura. In acest HUB vor exista activitati sociale, sportive, educationale – STEAM si de lectura. Astfel commUNITY HUB va fi compus din 7 spatii indoor: o sala de lectura cu biblioteca, o sala de expozitii interactive si artistice, o sala pentru activitatile sportive/ cursuri practice, o chicineta cu deschidere catre spatiul anterior mentionat pentru organizarea de cursuri culinare practice, 3 sali de ateliere pentru cursuri STEAM si un spatiu outdoor: o gradina. HUB-ul va avea in dotare si toalete, 2 spatii de depozitare, un hol si o receptie.

Obiectivul specific consta in crearea primului HUB comunitar public infiintat cu sprijinul Primariei Municipiului Brasov, in punctul termic de pe str. Octavian Goga din Tractorul, in anul 2022, cu scopul de a contribui la dezvoltarea sanatoasa si sustenabila a comunitatii, avand astfel peste 30.000 de beneficiari directi, prin activitatile mentionate in paragraful urmator.

Activitatile principale ale commUNITY HUB sunt: ateliere interactive STEAM, dezvoltare personala si de creatie, activitati ale bibliotecilor, activitati social-educative, activitati sportive indoor, expozitii stiintifice interactive, de arta si tematice, cursuri de limbi străine, alfabetizare computer, curs pictura și sculptura, cor, pass-time social la cafea, club de lectura, ateliere de creație poetica, activitate teatrala, creații culinare, organizarea de aniversări private ale membriilor HUB-ului, mini-concerte, competiții sportive, expuneri de proza și poezie, proiecții de filme, seri dansante, întâlniri tematice, concursuri de gatit, seri de karaoke, after school pentru copiii defavorizati si consiliere psihologica.

Majoritatea persoanelor care vor sustine atelierele interactive de tip STEAM vor fi voluntare. Aceste persoane fie sunt iesite la pensie, fie studiaza domeniile in care vor sustine cursurile astfel incat sa se faciliteze in acelasi timp si un schimb de experiente, impreuna cu schimbul de bune practici. In cazul cursurilor de prim ajutor si a celor medicale, se vor incheia contracte de colaborare cu institutiile acreditate, precum Crucea Rosie.

Autofinantarea commUNITY HUB pentru autosustinere se va face prin mai multe canale: abonament lunar/anual in cadrul HUB-ului cu acces partial sau nelimitat, suma modica achitata la anumite activitati, suma modica obtinuta prin inchirierea cartilor, alte sponsorizari.

Bugetul estimat al commUNITY HUB este: 446417,79 lei iar detalierea lui este atasata in documente.

Este un proiect scalabil, cu dimensiuni ajustabile în funcție de rezultate.

447.000 RON

Votează

Loc de relaxare Școala nr. 30

2021-11-02  •  Tatiana Nedelcu  •  Propuneri pentru comunitate

Crearea unui spațiu de relaxare vis a vis de Școala nr. 30. În acest loc copiii se vor relaxa așteptând sa fie luați de la școală. Părinții, bunicii își vor aștepta relaxați copiii, nepoții, care vor ieși de la cursuri. Spațiul va fi dotat cu multe bănci, două mese de ping-pong și două mese de șah. Se vor păstra arborii mari și o parte din zona verde. Acest spațiu va putea fi folosit de toți locuitorii din zonă pentru relaxare și petrecerea timpului în aer liber.

Prin crearea acestui spațiu se va evita aglomerația actuală care se formează pe trotuarul din fața școlii și pe stradă. Cei care vin cu mașinile să aștepte copiii care ies de la cursuri vor avea la dispoziție acest loc și își vor parca mașina mai departe de școală știind ca exista un loc de așteptare. Se va evita traficul aglomerat de mașini din fața școlii. 

In acest moment spațiul din fața scolii 30 este folosit de locatarii blocurilor care au împrejmuit spațiul cu gard și cultivă legume, acest spațiu fiind unul public.

De acest proiect vor beneficia aproximativ 2000 de persoane: elevi, părinți, bunici și locuitori din zonă. 

Investiția în acest loc de relaxare este mică fiind de aproximativ 30.000 lei. Timpul pentru realizarea acestui proiect este unul scurt: o săptămână la care se adaugă timpul pentru obținere aprobări. 

Bugetul cuprinde:

cost 10 bănci 10.000 lei

Cost 2 mese pinpong și 2 mese șah 5.000 lei 

Cost amenajare teren, borduri 15.000 lei. 

 

 

 

30.000 RON

Votează
Teatru de Cartier

Teatru de Cartier

2021-11-25  •  Irina Iatan  •  Propuneri pentru comunitate

Orasele sunt locuri unde oamenii se intalnesc pentru schimburi de idei, activitati economice sau, pur si simplu, pentru a se relaxa si a se simti bine. Domeniul public, in care comunitatea interactioneaza, poate fi si trebuie sa fie imbunatatit prin cultura, dar nu numai. A realiza activitati culturale in tot orasul, nu doar in centru, a avea preocupari sa ducem cultura in cartiere, mai aproape de oameni, inseamna sa-i inspiram si sa-i motivam sa consume produse culturale, indiferent de forma lor. Pe termen mediu si lung, putem vorbi de inchegarea unor comunitati puternice care sa confere cetatenilor atasament, incredere si o anumita calitate a vietii.

"Teatru de Cartier" este un proiect care aduce teatrul mai aproape de oameni si reimprospateaza comunitatea din cartierele brasovene, prin spectacolele desfasurate in spatii mai putin conventionale:

1. Parcul central din cartierul Avantgarden3; 

2. Lacul Noua; 

3. Parcul Triaj; 

4. Terenul viran de langa liceul sportiv Uzina 2.

Structura proiectului este gandita pe trei zile de spectacole. Spectacolele incep vineri seara si se termina duminica seara.

* Vinerea va fi" seara copiilor", un spectacol de teatru de papusi pus in scena de actorii Teatrului Arlechino din Brasov.

* Sambata va fi dedicata trupelor de tineri studenti din Brasov. Trupele studentesti ar trebui sa fie contactate prin Casa de Cultura a Studentilor Brasov care lucreaza deja la proiecte teatrale si evenimentele artistice.

* Duminica este consacrata trupelor de teatru profesionist, cand vor urca pe scena actori din cadrul Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov. S-ar acoperi astfel atat o arie geografica extinsa a municipiului (cartierele Avantgarden Bartolomeu, Noua, Triaj si Uzina 2), cat si zonele de interes pe structuri de varsta, de la cei mici care se vor bucura de spectacolele puse in scena de Teatrul de Papusi Arlechino, elevi si studenti pana la seniori care pot urmari trupe profesioniste care vor juca roluri complexe.

Partea tehnica si scena vor fi administrate de o firma privata aleasa de primarie prin licitatie.

Perioada propusa pentru desfasurarea spectacolelor este cea detaliata mai jos, dat fiind faptul spectacolele se vor desfasura pe scena montata in aer liber, iar clima din Brasov nu este propice activitatilor in aer liber in lunile de toamna sau primavara.

- 15 iulie 17 iulie pentru cartierul Avantgarden3;  - 22 iulie 24 iulie pentru cartierul Noua;  - 29 iulie 31 iulie pentru cartierul Triaj;  - 5 august - 7 august pentru cartierul Uzina 2. Ineditul acestui spectacol nu este doar locatiile, ci si specificul lui - se creeaza un context de dialog social prin puternicul resort comunitar pe care acesta il are. 

Grupuri tinta: copiii, tinerii si adultii din cartierele mentionate.

Asteptari: Constientizarea importantei culturii in viata copiilor si a tinerilor prin dezvoltarea psihica oferita de acest program (prezentarea unor modele si tipare existente in viata reala, create si adaptate dupa nevoile si necesitatile copiilor si adolescentilor); Importanta prezentei culturii pentru toate categoriile de varsta in scopul dezvoltarii armonioase a creativitatii; Descoperirea scopului terapeutic al teatrului, prin dezvoltarea adaptabilitatii la diverse situatii sociale; Descoperirea unor noi tehnici de invatare, educare prin metode opuse stilului conventional si formal de educatie prin care populatia este obisnuita in prezent.

Am adaugat Anexa-1-Buget. 

Am adaugat si Anexa-2- Voluntari.

220.000 RON

Votează
pista_alergare.jpg

Pista pentru alergat in parcul Tractorul

2021-11-08  •  Radu-Valentin PAUL  •  Propuneri pentru comunitate

Alergatul este o pasiune cu popularitate in crestere intre brasoveni. Observam tot mai multi oameni care alearga in aer liber, deoarece isi doresc o viata sanatoasa. Pentru multi dintre noi, aceasta viata incepe cu alergatul. Pe langa echipamentul folosit, mai ales incaltarile, este importanta si suprafata pe care alergam. Propun sa se amenajeze in parcul Tractorul, conform indicatiilor din desenul atasat (culoarea galbena), o pista de alergat. Aceasta sa fie facuta dintr-un tartan special, care sa protejeze picioarele brasovenilor alergatori. Lungimea pistei o sa fie in jur de 1400m cu o latime de 1 m. Tinand cont ca parcul are o parcare generoasa, presupun ca aceasta pista va deservi mai multi brasoveni, inclusiv din alte zone ale Brasovului. Daca proiectul se va dovedi unul de succes, in 2023 se pot amenaja mai multe astfel de piste in Brasov: Parcul Central, sub Tampa, Lacul Noua, etc... 

Pentru a fi usor si rapid de realizat, propun ca fie amenajata pista pe trotuarele deja existente in parc. Bineinteles ca ar fi mai benefic sa fie amenajata cumva independent de trotuarele existente, dar atunci apar costuri suplimentare. Bugetul este in jur de 55.000 euro. Ca informare am cerut o propunere financiara de la o companie din domeniu si am atasat-o aici.

273.000 RON

Votează