Proiecte pentru un oraș verde

Această rubrică are un buget de 500.000 RON

  • Propune ideea ta prin care facem Brașovul un Oraș Verde. Pentru a se încadra în această categorie proiectul pe care îl propui trebuie să se adreseze unei situații ce ține de amenajarea de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea unor spații ce pot fi amenajate. Totodată, propunerile de proiecte pot face referire și la amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională în cadrul cărora să fie implementate și zone de spații verzi.
  • Exemple cu rol orientativ și nu limitativ: pădure urbană, grădină urbană, loc de joacă verde, parc, amenajarea spațiilor verzi din intersecțiile cu sens giratoriu, etc.
GRADINI URBANE

Gradini urbane comunitare

2021-11-14  •  Tihon-Iacob Laura  •  Proiecte pentru un oraș verde

Proiectul consta in amenajarea unor spatii denumite "Gardini urbane comunitare",  in fiecare din cartierele Municipiului Brasov. Pentru inceput ar putea fi realizate in primul an al proiectului cate 1 gradina urbana in fiecare cartier al orasului Brasov cu posibilitate de extindere. Scopul proiectului este de a promova grija fata de natura, spiritul comunitar, sustinerea dezvoltarii agriculturii urbane prin propriul exemplu si imbunatatirea esteticii unor zone din cartierele orasului. Totodata atat copii cat si adultii ar putea familiarizati cu gradinaritul si usurinta de a avea o alimentatie sanatoasa. Proiectul se adreseaza tuturor cetateniilor orasului (adulti, copii, pensionari) si consta in plantarea atat a  plantelor  comestibile (legume, fructe) cat si a celor decorative (plante aromatice, flori).   Gradinile urbane vor putea fi realizate, intretinute si monitorizate cu ajutorul cetatenilor din apropierea acestora.

Printre plantele comestibile ce pot fi cultivate sunt ridichile, varza, patrunjel, capsuni, morcovi iar ca si plante aromatice/decorative se pot cultiva salvie, rozmarin, menta, lavanda, lalele, narcise, etc Exista posibilitatea ca in aceste gradini urbane sa fie plantate soiuri care sa reziste in toate cele 4 anotimpuri, de genul coniferelor de mici dimensiuni astfel incat activitatea de gradinarit sa se extinda la intreg anul calendaristic.

Pe langa activitatea de plantare a rasadurilor sau insamantare, cetatenii vor trebui sa se ocupe ulterior si de ingrijirea/intretinerea si monitorizarea acestor gradini (tudere, udare, sapare, etc). Se pot forma cateva grupe de cetateni care sa ingrijeasca conform unei planificari gradinile (de ex. saptamanal). Spatiile in care se pot realiza aceste gradini sunt: spatiile verzi neutilizate din jurul blocurilor, acoperisuri de blocuri, curtile scolilor, etc. Pentru desfasurarea activitatii de plantare sunt necesare o serie de materiale ca: jardiniere/ghivece, pamant si ingrasamant, rasaduri de plante sau semnite, gard de protectie,araci,plantator, etichete, etc. iar pentru intretinere sunt necesare unelte de lucru ca sapa, grebla, harlet, foarfeca de taiat, manusi, stropitoare, furtun, spaliga etc.

Avantajele gradinilor urbane:

  • produc hrană sănătoasă
  • plantele decorative creeaza un spatiu estetic
  • dau  valoare comunității care are grijă de ea
  • pot contribui la  reamenajarea zonelor degradate ale orașului si reînvie spațiile neutilizate, 
  • oferă satisfacția de a crea ceva frumos împreună cu ceilalți (acest sentiment de realizare și mulțumire, individual și colectiv, este unul dintre cele mai profunde beneficii de durată pe care le poate oferi o grădină)

 

 

470.000 RON

Votează
UDOGKIT01FRONT.png

Loc de joaca pentru caini in cartierul Tractorul

2021-11-08  •  Radu-Valentin PAUL  •  Proiecte pentru un oraș verde

Pentru 20.000 de brasoveni cainele este un membru important al familiei si consider normal sa existe locuri de joaca pentru acestia. Un astfel de loc este mai mult decat un spatiu unde cainii se joaca.... este un loc in care brasovenii, si cainii acestora, socializeaza.

Propun sa se faca in Brasov un proiect unic la nivel national, respectiv un loc de joaca pentru caini, amenajat cum sunt cele din vestul Europei. Locatia este in Parcul Mic de pe strada Turnului, cel din fata Colegiului Tehnic "Mircea Cristea". Acolo este o zona care se preteaza pentru un astfel de proiect. Cu siguranta este un spatiu insuficient numarului mare de proprietari de caini din zona sau din Brasov, dar este un inceput. Sunt multe locuri unde pot sa fie amenajate astfel de spatii, dupa ce se dovestete acesta ca fiind un proiect de succes.

Bugetul estimat, conform atasamentului, este in jur de 36.000 euro. Gasiti in Prezentarea atasata inclusiv echipamentele propuse.

180.000 RON

Votează
Pompa aerare

Fantana pompa-aerator pentru Lacul Noua

2021-11-04  •  Ioan Corbu  •  Proiecte pentru un oraș verde

Expunere motive pentru proiect de investitie privind achizitionarea unei fântâni arteziene de lac pentru Lacul Noua.

 

Să recunoaștem, zonele urbane in care apa este prezenta sunt distractive, răcoroase dar și relaxante. Prezenta apei este o modalitate excelentă de a adăuga liniște zonei iar malul apei, indiferent dacă este vorba de un lac sau de un iaz, este o loc unde amenajarea unei zone de promenada este mai mult decat binevenita.

Totusi, pentru a pastra lacul la un standard calitativ ridicat din punct de vedere al mentinerii unui habitat natural este nevoie si de amenajarea unei fântâni arteziene care are si avantajul de a fi relaxantă atunci cand o auzi si este și o bucurie pentru privit.

Aerarea este transferul oxigenului din aer în apă. Toate corpurile sănătoase de apă au nevoie de oxigen pentru ciclul biologic normal. În corpurile mari de apă, acest lucru are loc în mod natural ca urmare a acțiunii valurilor. În lacurile și iazurile mai mici, este ușor ca factorii biologici să se dezechilibreze, determinând scăderea nivelului de oxigen, ceea ce face necesar aerarea mecanică. Aerarea insuficientă și nivelurile scăzute de oxigen pot provoca uciderea peștilor, mirosuri neplăcute și luciu de apă inestetic.

Aerarea provocată de o fântână de apă este un instrument valoros în gestionarea calității apei. Nu numai că este o caracteristică minunată de adăugat pentru aportul vizual și sunetele pe care le adaugă zonei unde functioneză, dar este o parte esențială a multor programe de gestionare a lacurilor și a iazurilor.

Buget: 40.000 euro

din care 25.000 euro echipament pompa si 15.000 euro documentatie/avizare+bransament electrica

 

 

200.000 RON

Votează
Leagan_strada_Salciei.jpeg

Loc de joacă pentru copii și agrement

2021-11-30  •  Peptine Dan  •  Proiecte pentru un oraș verde

Proiectul pe care îl propun este un loc de joacă pentru copii care va cuprinde  și un mic spațiu de agrement pentru adulți ( părinți, bunici,  etc.). Locuiesc pe strada Salciei de un an și jumătate și am observat că tot mai mulți locuitori ai cartierului Avantgarden se plimbă cu copiii și cu animalele de companie pe străzile Salciei și Lotusului.. Am atașat o poză cu un leagăn construit de un vecin pentru copiii săi, dar care a devenit o atracție pentru tot mai mulți copii din cartier.  Avand în vedere poziționarea celor două strazi, în imediata vecinătate a cartierului Avantgarden cât și numărul de locuitori care este din ce în ce mai mare, consider că este oportună și necesară realizarea unui  loc de joacă și de agrement pe terenul municipalității, de către Primăria Brașov.Un astfel de loc de joacă ar veni în sprijinul celor deja construite de către dezvoltator și ar reprezenta un spațiu de relaxare în plus pentru un cartier care este încă în plină ascensiune urbanistică. Terenul pe care se va amenaja spațiul de joacă și de agreement are o suprafață de aproximativ 1500 mp și are datele de identificare topografice nr. 135688 și 135684. 

Obiectivele proiectului:

1. Îmbunătățirea calității vieții pentru aproximativ 15.000 de persoane care locuiesc în cartier;

2. Dezvoltarea armonioasă a tuturor copiilor din zonă, care vor putea beneficia de un loc de joacă modern;

3. Promovarea unui stil de viață sănătos atât al copiilor cât și al părinților care vor putea desfășura activități de mișcare în aer liber într-un spațiu special amenajat.

 

 

 

 

 

 

 

 

485.000 RON

Votează