Mergi înapoi

Pictură murală în cartier

Andreea-Carmen Zmaranda Andreea-Carmen Zmaranda  •  2021-11-30  •  Propuneri pentru comunitate  • 

Codul proiectului de investiții: 65

Brașovul nu are suficiente evenimente culturale și nu are o infrastructură culturală funcțională astfel încât să fie considerat o destinație culturală, iar majoritatea evenimentelor artistice, cafenelele culturale, muzeele și instituțiile de cultură, sunt de găsit exclusiv în centrul istoric, iar oamenii care nu ies din cartier, nu au contextul de a intra în contact cu arta contemporană.

Proiectul „ Pictură murală în cartier” vine ca o soluție, prin crearea a 5 murale în 5 cartiere cheie ale Brașovului: Astra, Tractorul, Răcădău, Bartolomeu, Noua, iar clădirile propuse sunt fostele centrale termice sau electrice care acum sunt niște pereți insalubri, vandalizați și pe care niciun locuitor nu vrea să le vadă în drumul său zilnic.

De la picturile rupestre, până la lucrările lui Banksy care se vând cu milioane de euro, picturile murale au făcut parte din peisajul nostru cultural de mii de ani. În zilele noastre, picturile murale comunitare sunt un mod de exprimare pentru artiști în orice stil grafic imaginabil – pereții clădirilor devenind pânzele supradimensionate la care au visat, iar lucrările lor devin simboluri ale comunității și reunesc oamenii pentru a sărbători moștenirea și istoria lor.

Proiectul „Pictură murală în cartier” are ca beneficii:

  • Sprijinirea tinerilor artiști – propunem să fie organizat un apel de proiecte pentru fiecare cartier în parte, apoi câștigătorii vor fi aleși de un juriu de specialitate, dar și în urma votului publicului din cartierele respective.

  • Creșterea valorii zonei și animarea cartierelor – muralele creează cartiere vibrante, vii, pe care oamenii vor să le viziteze și în care vor să locuiască. Picturile murale atrag noi afaceri locale, ajută la aducerea clienților în locații preexistente și stimulează economia unei zone.

  • Reabilitarea unor pereți vandalizați și insalubri – muralele ne înfrumusețează cartierul. Ele adaugă culoare zidurilor și străzilor care altfel ar trece neobservate, ceea ce este un răsfăț atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

  • Adăugarea unor noi repere artistice pe harta orașului - Unele orașe oferă tururi de artă publică pe jos au cu bicicleta, ca o modalitate excelentă de a interacționa cu un oraș și de a-l cunoaște mai bine.

  • Reconectarea locuitorilor din cartierele lor prin intermediul artei – în  rutina zilnică, fiecare dintre noi are un traseu bine determinat: casă – școală / job – socializat în centrul orașului – din nou acasă. Ei bine, muralele te încurajează să încetinești și să admiri împrejurimile, să-ți admire și să-ți iubești cartierul.

  • Participarea publică și asumarea locului în care trăiești.

Muralul va deveni un liant în comunitate.

Ca și exemple pozitive, aduc în discuție cele peste 10 picturi murale coordonate de asociația Amural – din care fac parte (aleea După Ziduri, Visssual, transformator Mihai Viteazul, transformator Apollonia Hirscher, calcanul de pe Calea București 16A, Piața Brassai), pictate de artiști celebri precum Collectivo Licuado, Maria Zurbagiu, Wanda Hutira, Livia Fălcaru, Maria Bălan, Sandy Bălășoiu, Pisica Pătrată, Alex Baciu, KITRA, Orion, DOME etc.

Mulțumesc!

Documente (2)

Nu aveți repere definite