Mergi înapoi

Gradini urbane comunitare

Tihon-Iacob Laura Tihon-Iacob Laura  •  2021-11-14  •  Proiecte pentru un oraș verde  • 

GRADINI URBANE
GRADINI URBANE

Codul proiectului de investiții: 39

Proiectul consta in amenajarea unor spatii denumite "Gardini urbane comunitare",  in fiecare din cartierele Municipiului Brasov. Pentru inceput ar putea fi realizate in primul an al proiectului cate 1 gradina urbana in fiecare cartier al orasului Brasov cu posibilitate de extindere. Scopul proiectului este de a promova grija fata de natura, spiritul comunitar, sustinerea dezvoltarii agriculturii urbane prin propriul exemplu si imbunatatirea esteticii unor zone din cartierele orasului. Totodata atat copii cat si adultii ar putea familiarizati cu gradinaritul si usurinta de a avea o alimentatie sanatoasa. Proiectul se adreseaza tuturor cetateniilor orasului (adulti, copii, pensionari) si consta in plantarea atat a  plantelor  comestibile (legume, fructe) cat si a celor decorative (plante aromatice, flori).   Gradinile urbane vor putea fi realizate, intretinute si monitorizate cu ajutorul cetatenilor din apropierea acestora.

Printre plantele comestibile ce pot fi cultivate sunt ridichile, varza, patrunjel, capsuni, morcovi iar ca si plante aromatice/decorative se pot cultiva salvie, rozmarin, menta, lavanda, lalele, narcise, etc Exista posibilitatea ca in aceste gradini urbane sa fie plantate soiuri care sa reziste in toate cele 4 anotimpuri, de genul coniferelor de mici dimensiuni astfel incat activitatea de gradinarit sa se extinda la intreg anul calendaristic.

Pe langa activitatea de plantare a rasadurilor sau insamantare, cetatenii vor trebui sa se ocupe ulterior si de ingrijirea/intretinerea si monitorizarea acestor gradini (tudere, udare, sapare, etc). Se pot forma cateva grupe de cetateni care sa ingrijeasca conform unei planificari gradinile (de ex. saptamanal). Spatiile in care se pot realiza aceste gradini sunt: spatiile verzi neutilizate din jurul blocurilor, acoperisuri de blocuri, curtile scolilor, etc. Pentru desfasurarea activitatii de plantare sunt necesare o serie de materiale ca: jardiniere/ghivece, pamant si ingrasamant, rasaduri de plante sau semnite, gard de protectie,araci,plantator, etichete, etc. iar pentru intretinere sunt necesare unelte de lucru ca sapa, grebla, harlet, foarfeca de taiat, manusi, stropitoare, furtun, spaliga etc.

Avantajele gradinilor urbane:

  • produc hrană sănătoasă
  • plantele decorative creeaza un spatiu estetic
  • dau  valoare comunității care are grijă de ea
  • pot contribui la  reamenajarea zonelor degradate ale orașului si reînvie spațiile neutilizate, 
  • oferă satisfacția de a crea ceva frumos împreună cu ceilalți (acest sentiment de realizare și mulțumire, individual și colectiv, este unul dintre cele mai profunde beneficii de durată pe care le poate oferi o grădină)

 

 

Locație: Gradinile pot fi amenajate in orice cartier al orasului

Documente (2)

Trebuie intrați în cont sau vă creați un cont pentru a lăsa un comentariu.
Nu aveți repere definite